VINGÅRDARNA

På våra resor i Sydafrika har vi hittat flera små vingårdar/vinproducenter som gör unika viner med stor passion och kunskap. Hoppas ni hittar en favorit bland dessa.

Vill du veta mer om Sydafrika och dess viner?

MIRAVEL

THE AHRENS FAMILY

POST HOUSE

THE HIGH ROAD

GLENWOOD

CLOS MALVERNE

MIRAVEL WINERY, STELLENBOSCH

Om gården

Miravel Wine Estate ligger precis utanför Somerset West i Sydafrika vid magnifika Helderberg bergsmassiv och tillhör Stellenbosch vinområde. Marken tillhörde tidigare Dellrust Estate och köptes 2002 av Maarten van Beuningen och hans fru Janine.
De är ursprungligen från Zimbabwe. Där hade de en stor gård som de fick lämna när det politiska läget blev osäkert.

2014 såldes gården till Milnerton Estates men Maarten och Janine bor kvar på gården och köper nu druvorna av Milnerton och fortsätter sin vintillverkning av Miravel viner.

På ganska kort tid har de lyckats få fram viner med egen karaktär. Tack vare svalkande vindar från False Bay får de en frisk Sauvignon Blanc som utvecklas över tid och får runda tropiska toner.
Vinerna har fått flera internationella utmärkelser.

Här tillverkas även endruveviner av Cabernet Sauvignon,  Merlot,  Pinotage och  Petit Verdot under goda år.
Miravel gör bara små volymer av sina viner.

http://www.miravel.co.za

POST HOUSE WINERY, STELLENBOSCH

Om gården

Hermann Gebers köpte farmen 1981. Den ligger mellan Somerset West och Stellenbosch vid Helderberg bergsmassiv.

Från början fanns här tobaksplantor och bushviner. På 1990-talet planterades vinrankor och 1996 började Nick Gebers att göra sina första fat vin. 45 hektar av 71 används till vinplantor.

Gården fungerade bland annat som postkontor förr i tiden, därför blev det naturligt att döpa den till Post House Winery. Alla viner har namn som har med frimärken eller frimärkstermer att göra.

Här odlas bl.a. Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Petit Verdot, Pinotage, Chenin Blanc och Viognier.

Post House gör kraftfulla viner, ofta med hög alkoholhalt.

http://www.posthousewines.co.za

 

Visa i Google Maps

GLENWOOD, FRANSCHHOEK

Om gården

GlenWood ligger i The Robertsvlei valley i Franschhoek. Här fanns en farm redan 1811. Alastair Wood köpte gården 1986 med en dröm om att odla vin. DP Burger anställdes för att leda utvecklingen av gården. 30 hektar planterats med Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Merlot och Shiraz. Detta arbete tog 12 år. Druvorna valdes efter vad man ansåg passade bäst på den typen av jordmån som fanns här.
År 2000 byggdes den stora vinkällaren och DP Burger tog även ansvaret för vintillverkningen.

Gårdens ledord och filosofi är Enkelhet, Naturligt, Kvalitet

Enkelhet är både en fråga om smak och tanke. Att hålla det enkelt istället för komplicerat. Det kan gälla allt från arkitektur till etiketter och vintillverkning.

Naturligt då gården använder eco- vinifiering och naturlig vintillverkning så långt det går. Det refererar också till att man försöker bevara den endemiska Cape Fynbos på farmen med dess fantastiska växtlighet som lockar till sig många olika djur och insekter.

Kvalitet genomsyrar hela verksamheten, från det som görs på kontoret, i vinkällaren eller på ägorna. Alla anställda är engagerade i arbetet.

http://www.glenwoodvineyards.co.za

Visa i Google Maps

THE AHRENS FAMILY, PAARL

Om gården

Albert Ahrens jobbade på Lammershoek i Swartland i 7 år där han la grunden för sitt kunnande. Därefter arbetade han i Champagne, Priorat och Rhonedalen. Albert köper in sina druvor från hela Cape regionen och kör ca 4000 mil per år mellan olika vinodlingar för att ha koll på sina druvor. Efter plockning transporteras druvorna till The Ahrens Family vinkällare i Wildepaardejacht där de vinifieras. Gården ligger med fantastiskt sceneri nedanför Du Toitskoof bergen, strax utanför Paarl.
Detta är terroir-drivna viner från hela Cape regionen och viner som enligt Albert har ”Adress”- d.v.s.en identitet från jordmånen där de växer. Druvorna kommer bl.a. från Swartland, Voor-Paardeberg, Bottleray i Stellenbosch, Franschhoek och Elgin.

Albert Ahrens har en passion för viner med identitet och övertalar vinodlare att sälja små kvantiteter av sina bästa druvor till honom. Det gör att det inte finns några stora volymer av dessa kvalitetsviner – men sådana viner!

Han gör sina viner så naturligt som möjligt och använder ett minimum av sulfiter.

 

Visa i Google Maps

THE HIGH ROAD, STELLENBOSCH

Om vinkällaren

The High Road gör kvalitetsviner men äger inte en egen vingård utan köper upp det bästa druvorna av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot och Malbec  från vingårdar i “Gyllene Triangeln” i Stellenbosch, juvelen av Sydafrikas vinregioner, enligt en av ägarna Les Sweidan.  Vidare säger han att Cabernet Sauvignon är den starkaste röda druvan i Sydafrika och han vill att det skall vara ryggraden i deras viner.

Första årgången var 2003, nu har man många utmärkelser från diverse vintävlingar under åren. Bland annat ett antal av Veritas Double Gold awards, Trophies för Bordeaux Blend of the Year från prestigefyllda Wine of the Month Club och The Taj Classic Wine Competition, Diamond awards från Winemaker’s Choice och Decanter ger mellan 90-94 poäng, för att nämna några.

http://www.thehighroad.co.za/ 

Visa i Google Maps

CLOS MALVERNE, STELLENBOSCH

Om gården

Clos Malverne ägs av familjen Pritchard och de sålde i mitten av 80-talet sina druvor till andra vingårdar. Det var först när en god vän föreslog att Seymor skulle göra egna viner som de första 800 flaskorna av Cabernet Sauvignon såg dagens ljus 1986. Dessa och de två följande årgångarna blev så bra att man beslutade sig för att satsa på ett eget vinmärke.  1995 var Clos Malverne bland de första att göra en klassisk Cape Blend ( måste innehålla minst 30% Pinotage men inte mer än 70%) Flaggskeppet fick namnet Clos Malverne Auret och årgången 1998 var det första vinet  av den typen att få 5 stjärnor i Platters Vinguide!

Gården är belägen i Devon Valley som är lite svalare än omgivande områden, vilket gör att druvorna får lite längre tid på sig att mogna. Man använder dropp bevattning från gårdens damm. Detta är verkligen handgjorda viner, man använder t.o.m. en gammal korg-press som användes förr i tiden. Vinerna jäses i öppna cementtankar, och druvskalen pressas ner manuellt.

Här finns även en mycket trevlig restaurang, helt klart värt ett besök!. Dessutom finns ett SPA och några rum för övernattning. Gården är också involverad i olika sociala och djurskyddsprojekt.

http://www.closmalverne.co.za 

Visa i Google Maps